Visie

De laatste jaren is voeding een ware hype geworden. Om me heen zie ik de één ‘raw food’ eten omdat het zo gezond is, de ander wil afvallen en doet dat door middel van koolhydraatarm. En “je zou Goji bessen moeten eten, want dat is super gezond”, en de ander probeert stuifmeelkorrels omdat het zou werken tegen hooikoorts… We worden enthousiast gemaakt door diverse artikelen in de media. Echter schuilt hier een gevaar in.

Mensen beginnen ergens aan zonder de exacte werking te kennen of zonder te weten of het middel voor jou lichaam geschikt is. En persoonlijk denk ik dat het niet alleen de voeding is die bij bepaalde klachten aangepakt moeten worden, maar kan het ook op de leefwijze vastzitten; ervaar je veel stress of werk je in een ongezonde omgeving bijvoorbeeld.

Daarom is het van belang dat je naast een goed voedingspatroon bijvoorbeeld ook een goed slaappatroon creëert, zo min mogelijk stress ervaart en genoeg beweegt.

Dit is naar mijn idee de kern. Wat een goed voedingspatroon kan zijn heb ik o.a. geleerd door middel van mijn studie orthomoleculaire voeding. Tevens hanteer ik deels een holistische visie. Daardoor kijk ik niet alleen naar wat je eet, maar ook welke combinaties van voeding een goede of slechte uitwerking op jou hebben.

Wanneer we weten welk eetpatroon goed is voor jou dan kunnen we de 80 / 20 regeling hanteren. Dat betekent dat wanneer je je voor 80% aan je eet- en leefpatroon kunt houden, je best 20% mag zondigen bijvoorbeeld.

Het is veel effectiever als je een bepaald patroon kunt volhouden voor de lange termijn. Iedereen gaat een keer lekker uit eten of heeft een feestje. Geniet ervan en pak de volgende dag je patroon weer op. Dat is volgens mij de kracht om iets vol te houden, je goed, fit en vitaal te voelen. Tenslotte is genieten heel belangrijk in het leven! Eet, leef, vitaal.

olifant